Zeii și zeițele Greciei Antice

În vremuri, de demult, se credea că familia zeilor greci trăia într-un palat, în nori, deasupra muntelui Olimp (cel mai înalt munte din Grecia).Sursă

În vremuri, de demult, se credea că familia zeilor greci trăia într-un palat, în nori, deasupra muntelui Olimp (cel mai înalt munte din Grecia). Despre ei se spunea că au puteri speciale, iar fiecare dintre ei avea control asupra unui aspect al vieții. Mulți din ei apar și în poveștile mitologiei grecești.

Dintre toate lecțiile despre Grecia Antică, poveștile zeilor sunt printre cele mai fascinante. Hai alături de KODI, să le aflăm și să învățăm împreună!

Zeus

Zeus a fost regele zeilor, precum și cel mai puternic. Era zeul cerului și al tunetului, putând controla de asemenea și vremea. Avea diferite puteri, cea mai faimoasă fiind abilitatea de a arunca cu fulgere către cei ce nu-i făceau pe plac! Ura minciuna, pedepsindu-i pe mincinoși sau pe cei ce nu-și țineau promisiunile.

Hera

Hera a fost soția lui Zeus, precum și regina zeilor. Era zeița femeilor, a căsătoriei și a familiei. Hera era foarte adorată de grecii antici, de aceea, cele mai vechi și importante temple din regiune au fost construite în onoarea ei. Animalele sale sacre erau vaca, leul și păunul.

Poseidon

Poseidon a fost fratele lui Zeus și zeul mării și al cutremurelor. Deși era unul dintre zeii de pe muntele Olimp, își petrecea majoritatea timpului în ocean. Arma sa era un trident despre care se spunea că e atât de puternic încât putea zgudui pământul și distruge orice obiect. Avea o reputație pentru a fi nervos, deseori căutând răzbunare împotriva celor ce îl mâniau.

Afrodita

Afrodita a fost zeița iubirii și a frumuseții. Grecii credeau ca Afrodita a fost creată din spuma mării de pe malurile insulei Cipru. Ea era considerată cea mai frumoasă dintre zei și zeițe, iar mai târziu s-a căsătorit cu Hefaistos, zeul metalului și al focului. Animalul ei sacru era porumbelul.

Hades

Hades a fost fratele mai mare al lui Zeus și Poseidon. Deși tot un zeu al Olimpului, Hades își părăsea rar regatul întunecat, lumea de dincolo, unde era conducător peste cei morți. Pentru că el reprezenta moartea, Hades a fost cel mai temut dintre zeii antici greci; unii oameni chiar refuzau să îi rostească numele. Hades era ajutat în lumea de dincolo de câinele său cu trei capete, Cerber.

Hermes

Tot un fiu al lui Zeus, Hermes era mesagerul zeilor. Era de asemenea responsabil de ghidarea celor decedați către lumea de dincolo. Despre Hermes se spunea că era cel mai rapid dintre zei și că purta sandale și pălărie cu aripi. Era cunoscut pentru inteligența sa, și îl ajuta pe Zeus cu deciziile importante.

Demetra

Demetra a fost zeița agriculturii, a vegetației și a creșterii recoltelor. De asemenea, ea a mai fost asociată cu anotimpurile. Grecii antici credeau că fiica ei, Persefona, era luată de lângă ea timp de patru luni pe an, vreme în care Demetra suferea și își retrăgea darurile către lume, creând iarna.

Apollo

Un fiu al lui Zeus, Apollo a fost zeul grec al muzicii, artelor, luminii și medicinii. Era faimos pentru cântatul la liră (un instrument asemănător harpei) și se mai credea că inventase luta (un instrument cu corzi, în formă de pară). Deși era asociat cu sănătatea și vindecarea, împreună cu sora sa, Artemis, putea aduce boala printre oameni.

Atena

Atena a fost zeița greacă a înțelepciunii, meșteșugurilor și a războiului. Ea i-a învățat pe oameni numeroase îndeletniciri, precum țesutul, și proteja eroii în timpul războiului. Se spunea că era fiica favorită a lui Zeus, astfel încât ea îi putea folosi armele, chiar și faimosul fulger! Animalul ei sacru era bufnița.

Dacă v-au plăcut toate aceste informații și v-ar plăcea să știți mai multe despre istorie și uimitoarele sale legende, vă așteptăm cu drag la cursurile dedicate acestor subiecte!

Autor icon
CU DRAG,
Echipa Kodi Academy
,
2022-04-27

Poți citi și despre

10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah

10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah

Cel mai cunoscut joc de strategie, sau sportul minții, cum este deseori denumit șahul, este cunoscut pe tot globul, de peste 1500 de ani.

Citește articolul
Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva planeta împreună…Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva planeta împreună…

Cum salvăm planeta - un ghid pentru copii

Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva

Citește articolul
Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.

Marele Rechin Alb

Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale ...

Citește articolul