Scurtă istorie a benzilor desenate

Scurtă istorie a benzilor desenateSursă

Încă din cele mai vechi timpuri, desenele comice, realizate pe lemn, sticlă, pereți sau pergament, au fost atracția multor civilizații și au stârnit controverse printre oamenii literați, cu mult înaintea epocii noastre. Atingând variate domenii, cum ar fi evenimentele istorice, politica sau chiar moda, în articolul acestei săptămâni vom învăța istoria acestei forme de artă, tipurile de benzi desenate, perioadele cele mai importante și modul în care s-a dezvoltat în industria care este astăzi.

1897 - 1938

 

Denumită și Epoca De Platină a benzilor desenate, a fost perioada în care bine-cunoscuții Superman sau Captain America și-au făcut apariția la chioșcurile de ziare.

Prima revistă de benzi desenate a apărut în 1897, în Marea Britanie, fără să aibă vreun erou cunoscut pe copertă. În acele vremuri, umorul din benzile desenate era folosit cu tentă politică, nefiind dedicat copiilor sau colecționarilor,precum în anii următori. Acest tip de revistă a deschis drumul către variantele ce încă se găsesc în zilele noastre, reviste ce au coperți lucioase,viu-colorate, care au apărut abia în 1922.

Va dura până în 1935, când compania ce a precedat DC Comics a creat primul supererou modern. Revistele au început să atragă cititori mai în vârstă, arta lor a devenit mai complexă, poveștile mai lungi, iar în cele din urmă acestea au căpătat o identitate. Însă fenomenul mondial și influențarea culturii pop vor veni abia în după 1950, odată cu producția în masă a revistelor de benzi desenate.

 

1938 -1956

 

Această perioadă, cunoscută drept Epoca De Aur, a fost marcată de evenimentele celui de-al doilea război mondial. Captain America a dobândit forma modernă sub care e cunoscut și astăzi, în vreme ce mulți alți supereroi au început să vândă la scară mondială, precum Superman sau Wonder Woman. Tot în timpul războiului,vânzările de benzi desenate au crescut enorm, fiind modul preferat de petrecerea timpului liber al copiilor și adolescenților. De asemenea, această perioadă a fost una extrem de propice pentru cristalizarea eroilor și a personajelor negative.

Cu toate acestea, datorită faptului că revistele au fost asociate cu războiul,chiar și după încetarea acestuia, și-au pierdut mult din popularitate, în fața altor genuri produse în masă, precum western-urile, revistele de groază sau cele de dragoste.

1956 - 1970

 

După o perioadă în care benzile desenate au fost cenzurate, în care panica părinților că idealurile promovate de reviste nu erau cele corecte, multe companii și edituri și-au anulat o serie de povești și serii. Atât în Marvel,cât și în DC, au apărut animale-eroi, poveștile au devenit la simple, mai copilăroase, iar în unele aventuri au fost introduse chiar apariții ale unor celebrități.

Pe la mijlocul anilor 1960, o schimbare majoră s-a produs, în special în revistele create și publicate de Marvel. Stan Lee (părintele multor eroi cunoscuți și iubiți) a devenit creatorul principal, dezvoltând Metoda Marvel, în care desenatorii și scriitorii colaborau mult mai îndeaproape. În această perioadă au cunoscut faima supereroi precum Spider-man, Cei 4 Fantastici, Hulk și mulți alții, eroi ce prezentau trăsături mai umane,cu povești mai dificile, făcând astfel tranziția de la eroii anilor 1940 sau1950, care deveniseră ștersi și banali.

 

1970 - 1985

 

Pe la începutul anilor 1970, supereroii începuseră să se reinventeze, arta să devină mai diversificată, iar poveștile mai complexe. În această perioadă,Marvel devine cel mai cunoscut brand de benzi desenate, având o echipă de supereroi mult mai bine conturată, față de rivalii de la DC Comics.

Încă o fațetă interesantă a acestei epoci a fost legată de relaxarea restricțiilor asupra subiectelor abordate. Astfel, temele politice, violența sau chestiunile rasiste sunt deseori atinse în benzile desenate ale acelor ani. Își fac apariția și primii supereroi de culoare, precum Storm sau Black Panther.

Această perioadă a constituit de asemenea preambulul Epocii Întunecate a benzilor desenate.

1985 - 1996

 

Dintr-odată,supereroii deveniseră mai umani, aveau probleme reale, la care publicul se putea raporta. Perioada aceasta este caracterizată printr-un ton întunecat,atât în ceea ce privește desenatorii, cât și scriitorii, prin diverse subiecte mai sensibile atinse în poveștile revistelor.

Un exemplu concret din acea perioadă este seria Watchmen, ai cărei membri se asemănau cu adulții acelor zile, cu problemele acestora, și care au rămas un nume de referință, chiar și în ziua de azi.

Tot în acea perioadă, vânzările au scăzut drastic, determinând chiar ca Marvel Comics să înainteze o cerere de faliment, în anul 1996.

Însă Epoca Întunecată a venit și cu lucruri bune pentru benzile desenate, anume introducerea și succesul romanului grafic, precum și a benzilor de tip manga, venite din Japonia, care, prin stilul artistic aparte, au câștigat fani pe plan mondial, foarte repede.

 

1996 - prezent

 

În zilele noastre, în epoca modernă, benzile desenate sunt printre cele mai răspândite creații literare și grafice, în special prin prisma faptului că tehnologia a putut oferi multiple modalități de exprimare sau citire, atât pentru artiști, cât și pentru fani.

Editurile cele mai importante au rămas Marvel și DC, care domină toate aspectele pieței media. Să fim serioși, în ultimele două decenii nu au fost ani fără filme de succes, bazate pe benzile desenate.

De asemenea, diversitatea stilurilor, a poveștilor, a eroilor și a modurilor de accesare au determinat acest boom în industria benzilor desenate, ce pare să nu se oprească aici. Tinerii au devenit mai interesați de colecționatul micuțelor reviste, iar fenomenul s-a globalizat, odată cu era informației.

Benzile desenate sunt un format inedit, unde literatura se întâlnește cu arta vizuală, într-un mod unic și fără vârstă. Fie că vreți să aflați mai multe despre acest domeniu, sau ca preferați un tip de revistă, există cu siguranță ceva pe gustul fiecăruia, în acest fascinant univers.

 

Sursă foto: Unsplash

Linkuri utile:

●     Universul Marvel

●     Universul DC

●     Istoria benzilor desenate americane

●     Cele mai scumpe benzi desenate din lume

Autor icon
CU DRAG,
Echipa Kodi Academy
,
2022-04-06

Poți citi și despre

Cu toții am auzit despre ea, dar ce este încălzirea globală și cum ne afectează planeta? Ei bine, acest fenomen, denumit și schimbare climatică, este procesul prin care planeta noastră se încălzește.Cu toții am auzit despre ea, dar ce este încălzirea globală și cum ne afectează planeta? Ei bine, acest fenomen, denumit și schimbare climatică, este procesul prin care planeta noastră se încălzește.

Ce este încălzirea globală?

Cu toții am auzit despre ea, dar ce este încălzirea globală și cum ne afectează planeta? Ei bine, acest fenomen, denumit și schimbare climatică, este procesul prin care planeta noastră se încălzește.

Citește articolul
În vremuri, de demult, se credea că familia zeilor greci trăia într-un palat, în nori, deasupra muntelui Olimp (cel mai înalt munte din Grecia).În vremuri, de demult, se credea că familia zeilor greci trăia într-un palat, în nori, deasupra muntelui Olimp (cel mai înalt munte din Grecia).

Zeii și zeițele Greciei Antice

În vremuri, de demult, se credea că familia zeilor greci trăia într-un palat, în nori, deasupra muntelui Olimp (cel mai înalt munte din Grecia).

Citește articolul
 Prefață pentru educație Prefață pentru educație

Prefață pentru educație

Fondat din pasiunea pentru educația copiilor, proiectul KODI Academy vine cu un concept nou pe piața cursurilor extra school din România, propunându-și să aducă o gamă

Citește articolul