Marele Rechin Alb

Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.Sursă

Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.

Acest tip de rechin poate depăși vârsta de 70 de ani, iar femelele pot atinge peste 6 metri în lungime și peste 2 tone în greutate! Nu degeaba și-a dobândit renumele de Marele Alb… În plus, este considerat un prădător apex, asta însemnând, că, în habitatul lor natural, nu este vânat sau ucis de un alt prădător (în afară de, în foarte rare cazuri, orca, despre care vom afla într-un articol viitor). Rechinul vânează pești, de orice fel sau dimensiune, mamifere oceanice (chiar și balene!) sau păsări de apă. De asemenea, este responsabil pentru cele mai multe atacuri împotriva oamenilor, mai multe decât orice altă specie de rechin.

Deși Hollywood-ul, scriitorii sau regizorii l-au descris ca un vânător de oameni feroce, noi nu suntem prada preferată a rechinului alb. Acesta nu atacă fatal, neprovocat, mai mult de 10 ori pe an, pe tot globul.

Marii rechini albi trăiesc pe toate coastele cu ape între 12 și 24 de grade, iar marile densități se găsesc în Statele Unite, Africa de Sud, Japonia, Oceania și chiar în Marea Mediterană. Ei au nevoie să călătorească distanțe lungi pentru migrarea dintre sezoane și au o dietă extrem de pretențioasă, tocmai de aceea nu există vreo dovadă a unui Mare Alb în captivitate, la ora actuală.

Una dintre cele mai mari amenințări pentru marele alb este orca, care însă nu este considerată ca fiind un prădător general al speciei. Câteva incidente sunt cunoscute, în care orcile au atacat un rechin izolat, însă, în ceea ce privește ecosistemul oceanic, marele rechin alb rămâne prădătorul din vârful piramidei. În ceea ce privește relația cu oamenii, aceștia nu sunt pe placul rechinilor, ca pradă, nefiind compatibili cu digestia lor. De cealaltă parte, rechinul a fost vânat foarte mult timp, acum fiind protejat prin lege, în multe părți ale lumii. Printrle puținele ocazii când este vânat intenționat, este pentru controlul numărului de rechini, și pentru a evita eventualele atacuri asupra oamenilor.

Rechinii albi au aproximativ 300 de dinți, ascuțiți și așezați pe rânduri, au un simț al mirosului extrem de dezvoltat, pentru a-și depista prada, plus mici organe ce pot detecta câmpurile electromagnetice emise de alte animale.

Numărul rechinilor din oceane este în creștere, numai în California se estimează a fi peste 2400 de Mari Albi. Admirând aceste impunătore animale de la distanță, respectându-le habitatul și obiceiurile, îi va ajuta să reziste pentru mult timp de acum încolo. Turismul bazat pe rechini, vânătoarea acestora, implicarea voluntară în schimbarea ecosistemelor, toate aceste activități umane vor trebui să înceteze, pentru a proteja acest veritabil stăpân all oceanelor, Marele Rechin Alb.

Credit foto: Wikipedia, Reuters, Earth Times

Dacă vă plac articolele noastre educative și ați vrea să aflați mai multe lucruri interesante, vă așteptăm cu drag la oricare din cursurile noastre!

Autor icon
CU DRAG,
Echipa Kodi Academy
,
2022-06-28

Poți citi și despre

10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah

10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah

Cel mai cunoscut joc de strategie, sau sportul minții, cum este deseori denumit șahul, este cunoscut pe tot globul, de peste 1500 de ani.

Citește articolul
Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva planeta împreună…Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva planeta împreună…

Cum salvăm planeta - un ghid pentru copii

Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva

Citește articolul
Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.

Marele Rechin Alb

Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale ...

Citește articolul