De ce au avioanele ferestrele rotunde?

De ce au avioanele ferestrele rotunde?Sursă

Suntem obișnuiți să vedem ferestre pătrate sau rectangulare în majoritatea structurilor construite, dar mai sunt și ferestre rotunjite (sau oculi, în limbaj arhitectural) care dau caracter și intrigă unui design.

Acum, gândiți-vă la avioane. Au mereu ferestre rotunde. Cât de bizar ar părea să mergem pe culoarul unui avion și să ne așezăm lângă o fereastră pătrată?

Precursorii noștri au făcut acest lucru, acum mult timp, deoarece ferestrele clasice au fost, la un moment dat, prezente, în fazele incipiente ale construcției de avioane. Au funcționat de minune, vreme de secole, pentru case și clădiri, deci de ce să schimbi un design care funcționa deja?

Din nefericire, a fost nevoie de câteva accidente tragice, pentru ca inginerii să își revizuiască modul în care priveau designul ferestrelor de avion. Prin anii 1950 - 1960, când avioanele comerciale deveneau tot mai mari, acestea au început să se dezintegreze în aer. Două dintre acestea erau modele De Havilland Comet, care s-au dezmembrat în două ocazii diferite, în 1953 și 1954. După investigații, cauzele au fost… ați ghicit, ferestrele pătrate.

Inginerii au determinat că marginile ascuțite ale ferestrelor pătrate creau puncte slabe naturale, cauzând așa-numita “oboseală a metalului“. Aceste colțuri cedau ușor presiunii, fiind slăbite de presiunea aerului la altitudini înalte.

Tot în anii 1950 - 1960, avioane precum sus-amintitul De Havilland Comet zburau mai repede și mai sus decât predecesorii industriei aviatice, însemnând că după multiple zboruri și presurizări repetate, acele ferestre pătrate se rupeau în bucăți din cauza presiunii.

Pe de altă parte, ferestrele rotunde sunt capabile să distribuie presiunea uniform, deoarece nu au colțuri care să strângă tensiune, reducând riscul fisurilor sau spărturilor. Formele circulare sunt mai puternice și rezistente la deformare, fiind mai capabile să reziste la diferențele de presiune dintre interiorul și exteriorul navei.


De asemenea, probabil ați observat că sunt mai multe straturi de acril (care este diferit față de sticlă), între voi și exteriorul avionului. Aceste straturi oferă protecție suplimentară de fenomene meteo, precum ploaia, vântul sau ceața. Iar acea mică gaură de la baza ferestrei? Sunt denumite “găuri de sângerare“ și adaugă încă un strat de protecție, ajutând la menținerea aerului din interiorul navei la un nivel constant, permițând aerului să treacă prin diferitele straturi ale ferestrei.

Deci, data viitoare când veți fi în zbor, să fiți recunoscători acelor micuțe ferestre rotunde, fie că vă bucurați de priveliște, fie că evitați să vă uitați pe geam, pentru a nu vă aminti cât de departe de pământ sunteți.


Autor icon
CU DRAG,
Echipa Kodi Academy
,
2022-04-14

Poți citi și despre

Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva planeta împreună…Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva planeta împreună…

Cum salvăm planeta - un ghid pentru copii

Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva

Citește articolul
Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.

Marele Rechin Alb

Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale ...

Citește articolul
Află lucruri fascinante legate de recifurile de coral… Știai că în aceste recifuri trăiește mai multă faună (viață sălbatică) decât în orice altă parte a oceanelor?Află lucruri fascinante legate de recifurile de coral… Știai că în aceste recifuri trăiește mai multă faună (viață sălbatică) decât în orice altă parte a oceanelor?

Despre reciful de corali

Află lucruri fascinante legate de recifurile de coral… Știai că în aceste recifuri trăiește mai multă faună (viață sălbatică) decât în orice altă parte a oceanelor?

Citește articolul