Ce este încălzirea globală?

Cu toții am auzit despre ea, dar ce este încălzirea globală și cum ne afectează planeta? Ei bine, acest fenomen, denumit și schimbare climatică, este procesul prin care planeta noastră se încălzește.Sursă


Cu toții am auzit despre ea, dar ce este încălzirea globală și cum ne afectează planeta? Ei bine, acest fenomen, denumit și schimbare climatică, este procesul prin care planeta noastră se încălzește. Oamenii de știință estimează că, de la începutul revoluției industriale, activitatea umană a făcut ca Pământul să se încălzească cu un grad Celsius. Deși nu pare mult, înseamnă enorm pentru oamenii și viața de pe glob.

Din păcate, temperaturile în creștere nu înseamnă că vom avea vreme frumoasă. Schimbarea climatică va face ca vremea să fie tot mai extremă și mai imprevizibilă, iar pe măsură ce temperaturile cresc, unele zone vor deveni tot mai umede, și multe animale (și chiar oameni!) vor descoperi că nu se pot adapta noilor condiții climatice.

Ce cauzează încălzirea globală?

  1. Arderea comustibililor fosili

În ultimii 150 de ani, țările industrializate au ars cantități mari de combusibili fosili, precum petrol sau gaz. Gazele emanate în atmosferă, după acest proces de ardere, funcționează precum o pătură invizibilă, adunând căldură de la Soare și încălzind Pământul. Acest fenomen este cunoscut drept efectul de seră.

  1. Fermele

Chiar dacă nu vă vine să credeți, văcuțele contribuie la schimbarea climatică. Exact precum oamenii, când ele se hrănesc, dezvoltă un gaz numit metan, ce este eliberat în natură. Poate sună comic, dar dacă adunăm toate cele 1.5 miliarde de văcuțe cu gazul emanat, ajungem la canități impresionante!

  1. Despădurirea

Pădurile absorb cantități enorme de dioxid de carbon din aer, eliberând oxigen în locul său. Pădurea amazoniană e atât de mare și de eficientă, încât acționează precum aerul condiționat al planetei noastre, limitând schimbările climatice. Din păcate, multe păduri sunt tăiate, pentru a produce lemn, ulei de palmier și pentru a crea loc fermelor, drumurilor, minelor și barajelor.

Cum va afecta încălzirea globală planeta?

Terra a trecut prin multe clime tropicale și epoci glaciare de-a lungul miliardelor de ani de când există, însă de data aceasta, activitatea umană grăbește procesul, iar datele ne arată că temperaturile cresc mult mai repede. Un climat mai cald ne poate afecta în diverse moduri:

  • mai multe ploi
  • schimbări de anotimpuri
  • micșorarea calotei glaciare
  • creșterea nivelului mărilor

Cum va afecta încălzirea globală animalele?

Schimbarea climatică deja afectează flora și fauna pe întreaga planetă, însă unele specii vor suferi mai mult decât altele. Animalele polare, ale căror habitate înghețate se topesc la temperaturi mai calde, sunt expuse cel mai mult riscului. Experții ne spun că gheața din Marea Arctică se topește cu o rapiditate șocantă, aproape 9% pe deceniu!

Urșii polari și focile au nevoie de apă înghețată pentru a vâna și a-și crește puii. De asemenea, urangutanii, ce trăiesc în junglele din Indonezia, sunt sub amenințare, pe măsură ce habitatul lor este tăiat și tot mai multe secete cauzează focuri de pădure. Țestoasele de mare depind de plaje pentru a-și depune ouăle, însă acestea pot fi afectate de creșterea permanentă a nivelului mărilor, iar exemplele multor alte specii ce sunt în pericol pot continua.

Cum vor fi oamenii afectați de încălzirea globală?

Schimbarea climatică nu va afecta doar animalele, fiindcă deja are un efect asupra oamenilor, de asemenea. Printre cei mai afectați sunt cei care cresc mâncarea pe care o consumăm zilnic. Comunitățile de fermieri, în special în țările dezvoltate, se lovesc de temperaturi mai înalte, inundații, urmate de secete.

Pentru a trece peste aceste obstacole, fermierii vor fi nevoiți să recurgă la chimicale, pentru a îmbunătăți recoltele, însă acestea, folosite pe termen lung, pot distruge solul.

Despre cum putem preveni încălzirea globală, într-un articol viitor!

Autor icon
CU DRAG,
Echipa Kodi Academy
,
2022-05-09

Poți citi și despre

Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva planeta împreună…Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva planeta împreună…

Cum salvăm planeta - un ghid pentru copii

Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva

Citește articolul
Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.

Marele Rechin Alb

Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale ...

Citește articolul
vidre, otter, animalevidre, otter, animale

10 lucruri interesante despre vidre

Simpaticele mamifere, întâlnite pe tot globul pământesc, sunt fie semiacvatice, acvatice sau marine, hrănindu-se cu pești sau mici animale nevertebrate. Astăzi vom afla mai multe lucruri inedite ...

Citește articolul