Călătoria în spațiu

Călătoria în spațiuSursă

Încă din cele mai îndepărtate vremuri,omenirea a fost atrasă de spațiul cosmic. Scopurile au fost să-l observe, să-l studieze, să-l înțeleagă și, mai târziu, să-l viziteze. Relația dintre om și Cosmos este una specială, ce durează de mii de ani, iar acolo, în spațiu, am aflat multe răspunsuri legate de cine suntem și din ce este alcătuit Universul.

Primele încercări

La începutul secolului 20, știința a început să investigheze călătoriile în spațiu, fiind inspirată de lucrări literare fictive, precum cele semnate de Jules Verne sau H.G. Wells. Din punct de vedere ingineresc, zborul spațial a devenit o posibilitate în 1919, când Robert H. Goddard publică lucrarea "O metodă pentru a atinge altitudini extreme".

După multe încercări nereușite, în special ale inginerilor germani, prima rachetă care ajunge în spațiu este V-2, în anul 1944, într-un test vertical.

Primul pilot de încercare, britanicul Eric Brown, este lansat într-o misiune spațială, dar nu reușește să atingă orbita, în 1949.

Statele Unite sunt prima țară ce trimite primele animale în spațiu, însă din nou, nu ating orbita, în 1949, tot într-o rachetă germană V-2. Ce-i drept, animalele erau doar niște musculițe de fructe, însă omenirea tindea spre cucerirea spațiului cu pași repezi.

Pe 4 octombrie 1957, Uniunea Sovietică lansa primul satelit artificial al Pământului din istorie, numit Sputnik 1. Pe 3 noiembrie, în același an, Sputnik 2 este lansat, având la bord primul animal viu care ajunge să orbiteze planeta noastră, cățelușa Laika, care este comemorată chiar și astăzi. Urmează satelitul Sputnik 3, în 1958, ce va deschide drumul spre cercetări geofizice ale Terrei, despre atmosferă sau despre meteoriți.

Tot în 1958, Statele Unite reușesc să trimită primul lor satelit în spațiu, având de asemenea instrumente științifice la bord.

Peste câțiva ani de la trimiterea sateliților pe orbita planetei, în 1961, pe 12 aprilie, tot un membru al Uniunii Sovietice, pe nume Yuri Gagarin, va deveni primul om care va ajunge în spațiul cosmic. Zborul acestuia a durat 108 minute, timp în care a orbitat o singură dată Terra. Mai târziu în același an, atât URSS, cât și SUA au trimis mai mulți astronauți (sau cosmonauți, cum li se spunea în Uniunea Sovietică), însă un american a fost primul care a și aterizat nava înapoi pe Pământ, realizând primul zbor spațial controlat de om în totalitate, fără ajutorul robotizării.

Tot în acea perioadă, mai exact în 1963, Valentina Tereshkova, devine prima femeie care ajunge în spațiu.

Misiuni de explorare

După ce acești curajoși pionieri ai cuceririi spațiului au uimit lumea cu realizările lor, a urmat cursa pentru cercetarea Lunii, a trimiterii de echipaje în cosmos și a lansării stațiilor spațiale, care sunt laboratoare spațiale, unde oameni de stiință și astronauți încearcă să ne spună cât mai multe despre galaxia noastră și despre ce se află în Univers. Cea mai importantă este Stația Spațială Internațională, fiind activă și în zilele noastre, iar despre ea vom afla mai multe într-un articol viitor.

Primul om care a ieșit în spațiul cosmic (adică a părăsit nava și a revenit), a fost Alexei Leonov, în anul 1965. După aceea, 10 misiuni de succes ale americanilor au dovedit că se pot uni două vehicule spațiale, în timp ce orbitează planeta sau că astronauții pot executa activități în afara navelor.

Pe 21 decembrie 1968, misiunea Apollo 8 devine prima care părăsește orbita Terrei și intră pe cea a lunii, iar în legendara zi de 10 iulie 1969, Neil Armstrong și Buzz Aldrin devin primii oameni care pun piciorul pe Lună, urmate de alte 6 misiuni de succes, și una eșuată (Apollo 13). Luna rămâne primul obiect cosmic, cucerit de omenire.

Cele două mari puteri spațiale își încheie cursa în 1975, când două nave aparținând Statelor Unite și Uniunii Sovietice, andochează una lângă cealaltă, iar echipejele se vizitează între ele. Ce a urmat, a fost o lungă perioadă de colaborare, a tuturor țărilor, pentru progresul călătoriilor și explorărilor spațiale.

Ce rezervă viitorul?

Progresul tehnologic al ultimelor decenii a făcut ca zborul spațial să devină mult mai rapid, sigur și des. Misiuni întregi se deplasează către Stația Spațială Internațională, iar Marte a devenit noua țintă a omenirii. Există mai multe mașinuțe spațiale, numite Mars Rover, ce au fost trimise până pe planeta roșie, pentru a cerceta și a ne trimite date despre atmosfera sau compoziția ei.

Mai mult decât atât, în ultimii ani au apărut și companii private, ce oferă excursii spațiale, pentru cei care vor să observe planeta noastră din afara atmosferei și să experimenteze tot ceea ce spațiul cosmic are de oferit. Desigur, aceasta este o experiență extrem de costisitoare, însă unele companii vor avea chiar și trei lansări pe lună, începând cu anul 2023, semn că tot mai multă lume își dorește să experimenteze o călătorie pe orbita Pământului.

Legat de viitor, acesta se anunță plin de lucruri interesante. Probabil vom vizita Marte, probabil vom încerca să o colonizăm, probabil deplasarea spațială va deveni ceva uzual, iar asta e posibil să se întâmple mai repede decât ne-am aștepta. Uitându-ne în spate, omenirea a cucerit spațiul în mai puțin de 7 decenii, pornind de la primii sateliți și până la zborurile de agrement, în jurul planetei, astfel că, bazându-ne pe forța noastră tehnologică și pe curajul de a descoperi locuri noi, aventura spațială a omenirii probabil de abia începe.

Sursă foto: Unsplash

Linkuri utile:

●       NASA (Agenția Americanăde Explorare a Spațiului)

●      Space.com (un site cu informații interesante despre știința astronomică)

●       SpaceX (cea mai cunoscută companiede călătorii spațiale)

Pentru a afla mai multe despre Univers, călătoriile în spațiu și astronomie, te invităm să te înscrii la cursul nostru dedicat acestui domeniu.

Autor icon
CU DRAG,
Echipa Kodi Academy
,
2022-04-18

Poți citi și despre

10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah

10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah

Cel mai cunoscut joc de strategie, sau sportul minții, cum este deseori denumit șahul, este cunoscut pe tot globul, de peste 1500 de ani.

Citește articolul
Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva planeta împreună…Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva planeta împreună…

Cum salvăm planeta - un ghid pentru copii

Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva

Citește articolul
Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.

Marele Rechin Alb

Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale ...

Citește articolul