10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah

10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șahSursă

Cel mai cunoscut joc de strategie, sau sportul minții, cum este deseori denumit șahul, este cunoscut pe tot globul, de peste 1500 de ani. Fie că doar ai auzit despre el, sau că ai jucat, astăzi îți arătăm 10 lucruri super interesante despre șah, care îl vor face și mai captivant.

1. Strămoșul jocului de șah a fost chaturanga, un joc apărut în India, acum mai bine de 15 secole. Acesta era jucat cu piese ce reprezentau 4 divizii militare: infanteria, cavaleria, elefanții și carele de război, ce au evoluat în piesele zilelor noastre: pionul, calul, nebunul și tura.

2. Piesele de joc nu erau reprezentate în țările islamice (aveau forme geometrice generice, prestabilite), în vreme ce în culturile creștine, acestea erau cioplite pentru a arăta precum oameni sau animale.

3. În Evul Mediu, multe jocuri durau zile întregi, iar regulile au început să varieze încă din anul 1300. O schimbare notabilă, nepopulară la început, a fost abilitatea pionului de a se mișca două căsuțe, în loc de una, la prima mutare, aceasta fiind introdusă în Spania, în anul 1280.

4. Prima carte de șah, conținând combinații câștigătoare, a fost scrisă de Francois-Andre Danican Philidor, în Franța. Acesta a fost considerat cel mai bun jucător din lume, vreme de 50 de ani, iar cartea a fost publicată în secolul al 18-lea.

5. Ultima mutare înainte de suspendarea unui joc (pentru pauză de masă, pauză de odihnă etc.), se notează pe o foaie, pe care arbitrul o sigilează, iar mutarea se face de către arbitru, la reluarea jocului. Această măsură este luată pentru a nu acorda avantajul timpului necesar analizei, jucătorului care ar muta după (dacă ar știi mutarea).

6. Primul turneu modern de șah afost ținut la Londra, în 1851, fiind câștigat de un jucător german, Adolf Anderssen, care era necunoscut în acel timp. Acesta a devenit un mare maestru, iar unele din partidele sale încă sunt considerate embleme ale artei șahului.

7. Cel mai lung meci din istorie s-a jucat la belgrad, în 1989. Acesta s-a terminat la egalitate, după 269 de mutări!

8. În șah, sunt 400 de poziții posibile după prima mutare a fiecărui jucător, 72.084 de poziții după două mutări ale fiecărui jucător, peste 9 milioane de poziții după trei mutări și peste 318 miliarde de poziții după patru mutări.

9. Un computer numit DeepThought a devenit primul computer din istorie care a învins un mare maestru, în noiembrie 1988, la Long Beach, California. De atunci, industria și tehnologia au progresat enorm, astăzi computerele de analiză având un rol esențial în șahul modern.

10. Formularea șah-mat vine din limba persană, unde Shah Mat înseamnă ”regele a murit”.

Dacă ți s-a părut interesant articolul, și ai vrea să afli mai multe sau să faci primii pași în șah,te așteptăm la cursul nostru special dedicat acestui minunat sport!

Autor icon
CU DRAG,
Echipa Kodi Academy
,
2022-07-27

Poți citi și despre

10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah

10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah

Cel mai cunoscut joc de strategie, sau sportul minții, cum este deseori denumit șahul, este cunoscut pe tot globul, de peste 1500 de ani.

Citește articolul
Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva planeta împreună…Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva planeta împreună…

Cum salvăm planeta - un ghid pentru copii

Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva

Citește articolul
Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.

Marele Rechin Alb

Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale ...

Citește articolul