10 lucruri interesante despre vidre

vidre, otter, animaleSursă

Simpaticele mamifere, întâlnite pe tot globul pământesc, sunt fie semiacvatice, acvatice sau marine, hrănindu-se cu pești sau mici animale nevertebrate. Astăzi vom afla mai multe lucruri inedite despre vidre, care este rolul lor în eco-sistemul natural și ce putem face pentru a le proteja habitatul și existența pe planeta noastră.

1. Numele vidrei, în limba engleză, este otter, derivat din cuvintele otor sau oter. Acestea se trag din vremuri străvechi, ale limbii Proto-Indo-Europene, când cuvântul wodr însemna bine-cunoscutul water (apă) al zilelor noastre. Deci, vidră înseamnă apă (în limba engleză).

2. Un pui de vidră se naște după aproximativ 60 până la 90 de zile. Acesta este cresccut de mamă, tată sau frații/surorile mai mari. După o lună, puiul poate părăsi vizuina, după două luni, acesta poate înota, iar după un an își poate părăsi familia.

3. Vidrele sunt jucăușe prin natura lor, le place bălăceala în apă, își implică puii în jocuri, în acest fel învățându-i să înoate, să se scufunde, și, mai târziu, să vâneze.

4. Vânători iscusiți, vidrele trebuie să se hrănească zilnic, în special cele ce locuiesc în ape reci. O vidră vânează între 3 și 5 ore pe zi, iar mamele cu pui chiar 8 ore!

5. Durata de viață a unei vidre este în medie 16 ani.

6. Vidrele de mare îți petrec cea mai mare parte a vieții în apele oceanului, spre deosebire de alte specii de vidre, care trăiesc lângă apă și intră în ea doar ca să vâneze hrana.

7. Pentru a mânca scoici, vidrele au dezvoltat o abilitate, prin care sparg cochiliile cu pietre, în timp ce le țin pe burtică. Acest proces se învață chiar din perioada în care sunt pui. Acest lucru le face unele din puținele specii de animale de pe Terra care folosesc unelte.

8. Vidrele de mare au fost la un pas de dispariție, deoarece erau vânate pentru blana lor. În zilele noastre, au început să se răspândească din nou, în special în California și Alaska.

9. În Bangladesh, vidrele sunt dresate de multe generații, pentru a pescui pentru oameni, urmărind peștii până în plase. Acest obicei se păstrează chiar și în zilele noastre!

10. Vidrele sunt animale teritoriale și vor ataca dacă se simt amenințate. Au existat cazuri în care chiar oamenii au fost atacați, însă fără urmări grave. Deci, cel mai bine este să observăm vidrele de la distanță sau la grădina zoologică.

O specie de animal extrem de utilă pentru controlarea populației din ape, vidra este inteligentă și foarte abilă. Deși este indicat să evităm contactul, acestea nu sunt animale agresive cu oamenii, în mod direct, preferând să-și vadă de joacă și vânătoare. Pentru că au fost extrem de aproape de dispariție, vânătoarea de vidre este ilegală în majoritatea zonelor unde acestea locuiesc, pentru a păstra micuții vânători blănoși, alături de noi pe Terra.

Dacă vă plac articolele noastre educative și ați vrea să aflați mai multe lucruri interesante, vă așteptăm cu drag la oricare din cursurile noastre!

Autor icon
CU DRAG,
Echipa Kodi Academy
,
2022-06-17

Poți citi și despre

10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah

10 lucruri pe care nu le știai despre jocul de șah

Cel mai cunoscut joc de strategie, sau sportul minții, cum este deseori denumit șahul, este cunoscut pe tot globul, de peste 1500 de ani.

Citește articolul
Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva planeta împreună…Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva planeta împreună…

Cum salvăm planeta - un ghid pentru copii

Aici, la KODI Academy, știm cât de mult contează să facem lucruri pozitive pentru lumea noastră. Deci, citiți mai jos sfaturile noastre pentru a deveni un mic erou ecologist, și despre cum putem salva

Citește articolul
Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale, și despre care s-au scris multe cărți. Acest pește a fost de asemenea și subiectul multor documentare și filme, rămânând până în zilele noastre un simbol al vieții marine și al regnului animal.

Marele Rechin Alb

Cel mai cunoscut dintre rechini, și probabil dintre vietățile oceanelor, rechinul alb este un animal fascinant, ce a dat naștere multor discuții, legate de natura sa, de obiceiurile sale ...

Citește articolul